Het Martin Walop toernooi om het open NK Fischer Random Chess 2024Op Zaterdag 1 juni organiseerde FischerZ voor de 19e keer het Martin Walop toernooi om het Open Nederlands kampioenschap Fischer Random Chess. Om half twaalf 's ochtends zaten 36 schakers achter de borden in gebouw De Poort. Het aantal deelnemers was dit jaar iets lager dan in de voorgaande jaren. Waarschijnlijk omdat tegelijkertijd in Venlo het NK lightning gespeeld werd en in Amsterdam werd de laatste ronde van het Best of the West toernooi gespeeld.

In de eerste ronde waren alle uitslagen zoals volgens ratings mocht worden verwacht.

In de tweede ronde waren er aan de hogere borden geen verrassingen. Aan de lagere borden wisten verschillende spelers een halve of zelfs een hele punt te scoren tegen een tegenstander met een hogere rating.

In de derde ronde waren er aan de topborden ook geen verrassingen. Op het tweede bord vond wel de eerste ontmoeting plaats tussen twee titelhouders, GM Dimitri Reinderman won daar van IM Piet Peelen.

Na een korte lunchpauze ging ronde 4 van start. Aan de topborden speelden de grootste favorieten voor de titel tegen elkaar. Op bord 1 won IM Chiel van Oosterom van GM Erik van den Doel en op bord 2 won GM Dimitri Reinderman van GM Dennis de Vreugt.

In ronde 5 won Dimitri Reinderman van Chiel van Oosterom waarmee hij met een score van 5 uit 5 een vol punt voorsprong bereikte op zijn achtervolgers. Die achtervolgers, met 4 uit 5, waren Chiel van Oosterom, Erik van den Doel, Dennis de Vreugt en Piet Peelen.

In ronde 6 won Dimitri Reinderman op bord 1 van Erik van den Doel en op bord 2 won Chiel van Oosterom van Dennis de Vreugt. Bij het ingaan van de laatste ronde stond Dimitri Reinderman dus met 6 uit 6 bovenaan de ranglijst. Hij werd op 1 punt nog gevolgd door Chiel van Oosterom en Piet Peelen. Op de vierde plaats stond enigszins verrassend FischerZer Bram van Dijk die als enige een score van 4,5 uit 6 had.

In ronde 7 stelde Dimitri Reinderman de titel veilig met een snelle remise tegen Bram van Dijk. Op bord 2 speelden Piet Peelen en Chiel van Oosterom ook remise waarmee ze hun achtervolgers een half puntje voor bleven. Op een gedeelde vierde plaats eindigden Erik van den Doel, Dennis de Vreugt, Bram van Dijk en Alexander Kretzschmar.

Dit was de 5e keer dat Dimitri Reinderman de titel won! Alleen Yasser Seirawan, Dennis de Vreugt, Manuel Bosboom en Erik van den Doel slaagden erin om de titel een tweede keer te winnen. Dimitri zal dus voorlopig wel record titelhouder blijven. De ratingprijs voor ratings onder de 2000 ging naar Bram van Dijk en Monique van de Griendt won de damesprijs.

In onderstaande tabel staan de 7 verschillende gespeelde stellingen.In de laatste kolom staat de Sesse score van iedere beginstelling. De Sesse score is een door computers berekende waaardering voor iedere beginstelling. Ronde 4 had de hoogste Sesse score en daarmee de gunstigste beginstelling voor wit en al dan niet toevallig was in die ronde de score 11,5-6,5 in het voordeel van de witspelers wat inderdaad over alle 7 rondes de hoogste score was. De meest gunstige beginstelling voor wit is volgens de computers LLPPTKTD met een Sesse score van 0,57. In ronde 5 speelden we een beginstelling met een Sesse score van 0 die dus volgens de computer wit geen enkel voordeel geeft. Voor wie meer wil weten over Sesse scores: Chess.com over Sesse scores


De eerste zetten in de eerste ronde.


In ronde 2 waren veel onderlinge FischerZ matches.


De 4 topborden in de vierde ronde.


De topborden in ronde 6.


Wedstrijdleider Joost Jansen maakte voor het begin van iedere ronde de beginstelling bekend.

De gedetailleerde uitslagen waren:
De volledige uitslag
De eerste ronde
De tweede ronde
De derde ronde
De vierde ronde
De vijfde ronde
De zesde ronde
De zevende ronde