Het Martin Walop toernooi om het open NK Fischer Random Chess 2023Op Zaterdag 27 mei heeft voor de 18e keer het Martin Walop toernooi om het Open Nederlands kampioenschap Fischer Random Chess plaatsgevonden. Om half twaalf 's ochtends zaten 40 schakers achter de borden in gebouw De Poort. Onder de deelnemers bevonden zich 4 oud kampioenen: Dimitri Reinderman (3x kampioen), Dennis de Vreugt (2x kampioen), Hing Ting Lai en Aran Köhler.

In de eerste ronde waren de uitslagen op de eerste 17 borden volgens rating. Alleen op de borden 18 en 19 wisten respectievelijk Gerwin van Lenthe en Marike Dokter hun tegenstanders met hogere ratings te verrassen.

In de tweede ronde zagen we ook aan de hogere borden een paar verrassingen. Op bord 5 won Michael Yu met wit van Daan Zult, op bord 7 won Dirk Muller met wit van Albert Blees en op bord 9 won Noé van Hulst met wit van Pieter Roggeveen. Was de beginstelling voor deze ronde misschien gunstiger voor wit? Het antwoord op die vraag zouden we kunnen vinden in de Sesse score voor deze beginstelling. In onderstaande tabel staan alle in het toernooi gebruikte beginstellingen met de daarbij behorende Sesse score. Ter vergelijking is ook de Sesse score van de normale beginstelling toegevoegd.
De Sesse score voor ronde 2 was 0,15 wat lager is dan de Sesse score voor de normale beginstelling. De computers vinden beginstelling 833 dus niet veel slechter voor zwart maar dat zegt niet alles want het kan best zo zijn dat voor menselijke schakers deze beginstelling voor zwart wel wat lastiger is. Voor wie meer wil weten over Sesse scores: Chess.com over Sesse scores

In de derde ronde vond op het eerste bord de eerste ontmoeting plaats tussen twee titelhouders, GM Dimitri Reinderman won daar van IM Piet Peelen.

Na een korte lunchpauze ging ronde 4 van start. Toen de kruitdampen waren opgetrokken waren er nog drie spelers over met de maximale score van 4 uit 4. dat waren Dimitri Reinderman, Dennis de Vreugt en Hing Ting Lai.

In ronde 5 remiseerde Dimitri Reinderman en Dennis de Vreugt en Hing Ting Lai won van Piet Peelen.

In ronde 6 won Dimitri Reinderman op bord 1 van Hing Ting Lai en op bord 2 won Friso Nijboer van Dennis de Vreugt. Bij het ingaan van de laatste ronde stond Dimitri Reinderman dus met 5,5 uit 6 bovenaan de ranglijst Hij werd op de voet gevolgd door Hing Ting Lai, Friso Nijboer en Daan in 't Veld met 5 uit 6.

In ronde 7 won Dimitri Reinderman van Friso Nijboer waardoor hij (voor de vierde keer!) nederlands kampioen Fischer Random chess werd. Hing Ting Lai versloeg Daan in 't Veld en veroverde daarmee een ongedeelde tweede prijs. De prijs voor de derde plaats werd met 5 uit 7 gedeeld door Friso Nijboer, Daan Zult, Albert Blees en Daan in 't Veld.

De ratingprijs voor onder de 2000 werd gedeeld door Aran Köhler en Alexander Kretzschmar die ook 5 uit 7 hadden gescoord en Lucie van der Vecht won met 3,5 uit 7 de damesprijs.


De strijd om het dameskampioenschap in ronde 7. Op bord 16 zit Marike Dokter en op bord 15 zit Lucie van der Vecht.


In de laatste ronde zien we naast verschillende borden al een biertje verschijnen


De 4 topborden in de laatste ronde


Bord 16 t/m 20 in ronde 7

De gedetailleerde uitslagen waren:
De volledige uitslag
De eerste ronde
De tweede ronde
De derde ronde
De vierde ronde
De vijfde ronde
De zesde ronde
De zevende ronde