Het Martin Walop toernooi om het open NK Fischer Random Chess 2018

Op Zaterdag 26 mei heeft voor de 15e keer het Martin Walop toernooi om het Open Nederlands kampioenschap Fischer Random Chess plaatsgevonden. Om half twaalf 's ochtends zaten 48 schakers achter de borden in Café Batavia. Het sterke deelnemersveld bestond o.a. uit 3 grootmeesters, 10 internationaal meesters en 2 FIDE meesters.

In de eerste ronde waren bijna alle uitslagen volgens rating. Alleen op het eerste bord slaagde Ardin Bosboom er in om Erik van den Doel een half puntje af te snoepen.

In de tweede ronde wonnen aan de eerste tien borden de spelers met de hoogste rating.

In de derde ronde vonden op de eerste borden de eerste ontmoetingen plaats tussen de verschillende titelkandidaten. Op bord 1 won Friso Nijboer van Benjamin Tereick, op bord 2 won Lucas van Foreest van Manuel Bosboom, op bord 3 won Miguoel Admiraal van Zhaoqin Peng, op bord 4 won Li Riemersma van Albert Blees en op bord 5 won Hing Ting Lai van Piet Peelen.

Na een korte lunchpauze ging ronde 4 van start. Toen de kruitdampen waren opgetrokken waren er nog drie spelers over met de maximale score van 4 uit 4. dat waren de jarige Friso Nijboer, Lucas van Foreest en Hing Ting Lai.

In ronde 5 remiseerde Hing Ting Lai en Lucas van Foreest op het eerste bord en op het tweede bord deden Friso Nijboer en Erik van den Doel hetzelfde. Daarmee bleven Friso Nijboer, Lucas van Foreest en Hing Ting Lai met 4,5 uit 5 aan de leiding.

In ronde 6 won Lucas van Foreest van Friso Nijboer en Hing Ting Lai won van Li Riemersma. Bij het ingaan van de laatste ronde stonden Lucas van Foreest en Hing Ting Lai dus met 5,5 uit 6 bovenaan de ranglijst. Ongedeeld derde stond met 5 uit 6 de canadese IM Leon Piasetski en op een gedeelde vierde en vijfde plaats stonden met 4,5 uit 6 Erik van den Doel en Hans Bohm.

Omdat de beide leiders in ronde 5 al tegen elkaar hadden gespeeld werd de indeling voor de laatste ronde Hing Ting Lai tegen Leon Piasetski en Lucas van Foreest tegen Erik van den Doel. De rokade is bij Fischer Random chess regelmatig een vreemde manoevre die ook door top schakers soms verkeerd wordt uitgevoerd. Toen een aantal jaar geleden het officieuze WK Fischer Random chess in Mainz werd gespeeld voerde op het eerste bord een grootmeester met een rating van ruim boven de 2700 de rokade verkeerd uit. Lucas van Foreest voerde tegen Erik van den Doel in de laatste ronde ook een verkeerde rokade uit wat leidde tot onmiddellijk verlies. Hing Ting Lai won van Leon Piasetski waarmee hij dus de nieuwe nederlands kampioen Fischer Random chess werd. De tweede t/m vierde plaats werd gedeeld door Lucas van Foreest, Friso Nijboer en Erik van den Doel.

Zhaoqin Peng won met 4 uit 7 de damesprijs en de ratingprijs voor onder de 2000 ging naar Ardin Bosboom die ook 4 uit 7 scoorde. Café Batavia 1920 had twee extra prijzen ter beschikking gesteld. De extra prijs voor de speler met de hoogste TPR zonder prijs ging naar Manuel Bosboom en de extra prijs voor ratings onder de 2200 ging naar Joel de Vries.

Voor aanvang van de eerste ronde worden de stukken op aanwijzing van arbiter Joost Jansen in de juiste beginstelling geplaatst

Ardin Bosboom speelde verrassend sterk. In de eerste ronde hield hij Erik van den Doel op remise en uiteindelijk won hij de ratingprijs tot 2000

De meeste FischerZers hadden in de eerste ronde verloren zodat dit beeld van de lagere borden in ronde 2 een grote concentratie aan FischerZers toont

Ronde 2: Op de voorgrond spelen Geerhard Reink en Alexander Kretzschmar terwijl op de achtergrond Erik van den Doel en Jeroen Schoonackers zichtbaar zijn

Ronde 3: Hing Ting Lai tegen Piet Peelen

Ronde 4: Hing Ting Lai tegen Maarten Hoeneveld, het bord met de laagste gemiddelde leeftijd maar bijna de hoogste gemiddelde score

In ronde 6 spelen Friso Nijboer en Lucas van Foreest op bord 1

Lucas van Foreest en Erik van den Doel bij aanvang van de zevende ronde

Applaus voor de winnaar

Net als in alle 14 voorgaande edities van het toernooi deed Joost de arbitrage en deed Peewee de indeling

Met dank aan Rob Baas voor het ter beschikking stellen van de foto's.