Het Martin Walop toernooi om het open NK Fischer Random Chess 2014De heersende kampioen van Nederland, Dimitri Reinderman, heeft overtuigend het sterk bezette Martin Walop toernooi om het Open Nederlands Kampioenschap Fischer Random Chess 2014 gewonnen. Daarmee miste hij slechts een kampioenstitel dit seizoen: die van individueel snelschaak kampioen!

Liefst 48 deelnemers vonden de weg naar Café Batavia 1920 op de zonnige zaterdag 24 mei. Het deelnemersveld kende 11 titelhouders (3 grootmeesters!) en maar liefst vijf oud- kampioenen die samen 8 van de in totaal 10 titels op zak hadden.

Het is mooi om titels te behalen maar het is ook goed om in te zien dat er veel belangrijker dingen zijn. Ik denk dan aan één titelhouder die zijn titel niet meer kan verdedigen want Hans Willem Cappel, de Fischer Random Chess kampioen van 2006, is eerder dit jaar aan een slopende ziekte overleden. Ik denk dan ook aan ons clublid Ben Jongboed die twee weken voor het toernooi overleed aan dezelfde slopende ziekte en aan de vriendin van één van onze clubleden die werd gecremeerd terwijl wij ons toernooi speelden. We hebben een heel geslaagd toernooi gehad maar dit zijn dingen waar veel deelnemers tijdens het toernooi aan gedacht zullen hebben en dit verslag zou niet compleet zijn geweest als ik hier niet even bij stil had gestaan.


Een overzicht van bovenzaal in Batavia 1920

Met het ingaan van de laatste ronde was de stand nog behoorlijk spannend:
1-2 Reinderman en Peelen 5,5 uit 6
3-4 Seirawan en Rijnaarts 5 uit 6
5-6 de Vreugt en Kuipers 4,5 uit 6.

In theorie konden alleen de eerste 4 nog kampioen worden gezien de volgende indeling:
· Bord 1: Rijnaarts - Reinderman
· Bord 2: Seirawan - Peelen
· Bord 3: de Vreugt - Ris
· Bord 4: Kuipers - Schoonackers

Op bord 1 won Dimitri Reinderman zijn partij tegen Sjef Rijnaarts, de kampioen van vorig jaar. Op bord 2 won Yasser Seirawan, die 1 dag tevoren was terug gekeerd uit de USA (hoezo jetlag?) van de als altijd zeer geconcentreerd spelende Piet Peelen.
Doordat Dennis de Vreugt en Stefan Kuipers beide verloren resulteerde dit in een eindstand met een ongedeelde eerste, tweede en derde plaats. Dat is vrij bijzonder.

Het blijkt ook dat uiteindelijk bij het Fischer Random Chess toch gewoon de schakers met de hoogste Elo rating winnen. Maar dat is niet zo bijzonder.


In de benedenzaal kwamen de volle bootjes vlak langs de schakers varen


Schaakgodin Lucie van der Vecht was de winnaar van de damesprijs

Eindstand:
1 Dimitri Reinderman 6,5 uit 7
2 Yasser Seirawan 6 uit 7
3 Piet Peelen 5,5 uit 7

De 4e tot en met 9e plaats werd gedeeld door Sjef Rijnaarts, Manuel Bosboom, Ivo Timmermans, Hans Böhm, Robert Ris en Jeroen Schoonackers met 5 uit 7. De ratingprijs onder 1800 ging naar Fred Avis met een score van 4 uit 7. De damesprijs ging naar Lucie van der Vecht met een score van 4,5 uit 7.

Beginstellingen:
1. TPLKPDLT
2. PPLLTDKT
3. PTPKTLLD
4. TLKDPTLP
5. LTKLTPDP
6. TKPLLPTD
7. PTDLKPLT

Even uit het hoofd: wat volgt er in de stelling uit ronde 7 na 1.f3 e5?


De topborden in de voorlaatste ronde met op de voorgrond Dimitri Reinderman en Dennis de Vreugt

De gedetailleerde uitslagen:
De volledige uitslag
De eerste ronde
De tweede ronde
De derde ronde
De vierde ronde
De vijfde ronde
De zesde ronde
De zevende ronde


Met dank aan Bas Beekhuizen voor het ter beschikking stellen van de bijgevoegde foto's.


Piet Peelen is blij met zijn 3e prijs


Dimitri Reinderman neemt de 1e prijs in ontvangst van Kees de Kruif