Het Martin Walop toernooi om het open NK Fischer Random Chess 2013


Sjef Rijnaarts heeft verrassend het sterk bezette Martin Walop toernooi om het Open Nederlands Kampioenschap Fischer Random Chess 2013 gewonnen met een score van 6 punten uit 7 partijen. In een veld met 9 titelhouders en drie voorgaande kampioenen (Manuel Bosboom 2007, Aran Köhler 2012 en Dennis de Vreugt 2008/2011) slaagde hij door in de laatste ronde koploper Li Riemersma onderuit te halen: een herhaling van het scenario van het afgelopen jaar. Oud-kampioen Manuel Bosboom haalde evenveel punten als Sjef, maar had duidelijk minder weerstandspunten.

Op een halfje achterstand eindigden nieuwkomer Li Riemersma en oudgediende Piet Peelen op de gedeelde 3e/4e plaats met 5,5 punt uit 7. Daarna kwam een groep van drie spelers met 5 punten uit 7, die onderweg net één nul teveel incasseerden: Robert Ris, Dinard van der Laan en Stefan Kuipers.

Op de eerste, koude zaterdagochtend in juni verzamelden zich in Café Batavia 1920 - vlakbij Amsterdam CS - 38 schakers, min of meer uitgeslapen. Een van de deelnemers - wiens naam we met de mantel der liefde zullen bedekken - was helaas afgevallen. De wekker was keurig op half tien gezet, en ruim voordat deze zou afgaan was onze man al wakker. Om twaalf uur, op slag van noen: zoals bekend wordt het twéé keer half tien op een dag…

De toestroom was kleiner dan de twee voorafgaande topjaren: 38 deelnemers. Met 9 titelhouders: 1 grootmeester, 5 meesters en 3 FIDE-meesters. Wellicht dat de concurrentie van diverse andere toernooien meespeelde, zoals het OKU. Wedstrijdleider was als vanouds Joost Jansen, die geen enkele harde noot te kraken had.

Met rond de 40 deelnemers komen de onderlinge duels tussen de titelhouders al in de derde ronde. Iedereen had tot dan toe zijn plicht gedaan, maar nu werden harde noten gekraakt. De volgende ronde herhaalde zich dat en toen de rookwolken waren opgetrokken was de stand:

1. De Vreugt, Riemersma 4 uit 4
3. Van der Laan 3,5

Het topduel in de vijfde ronde werd gewonnen door debutant Li Riemersma. Zoals een collega van hem opmerkte: " Altijd een ingewikkelde stelling, maar op de een of andere manier heeft Li steeds meer materiaal…" Dinard van der Laan was bezig aan een geweldig toernooi en schakelde de titelverdediger, Aran Köhler, uit in een sterke partij.
Toen de twee in de zesde ronde tegen elkaar remise speelden, roken de achtervolgers hun kans. De indeling voor de laatste ronde bood daartoe ook alle ruimte:
Bord 1: Rijnaarts (5) – Riemersma (5,5)
Bord 2: Van der Laan (5) – Bosboom (5)
Bord 3: Tijdeman (4) – Peelen (4,5)

Piet Peelen won als eerste van debutant Frank Tijdeman ("Nooit gedaan, maar na enkele tips – kijk even een minuut naar de stelling voor je eerste zet – ging het goed!"). Toen Bosboom daarna Van der Laan (diens eerste nederlaag!) aan zijn zegekar wist te binden, richtten alle ogen zich op bord 1. Daar wist de FM de gevestigde rangorde verrassend omver te gooien door de IM te verslaan, waarmee twee spelers op 6 uit 7 geëindigd waren.

De heren Bosboom en Rijnaarts hadden onderling niet de degens gekruist, dus mocht de computer zijn rekenkunst laten zien. Daarbij bleek dat Sjef Rijnaarts met 2 weerstandspunten meer de beste was en daarmee Open Nederlands Kampioen Fischer Random Chess 2013!

Eindstand:

1 Sjef Rijnaarts 6 uit 7 (31,5 weerstandspunt)
2 Manuel Bosboom 6 uit 7 (29,5 weerstandspunt)
3 Li Riemersma 5,5 uit 7 (32,5 weerstandspunt)
4 Piet Peelen 5,5 uit 7 (26,5 weerstandspunt)

De 5e tot en met 7e plaats werd gedeeld door Robert Ris, Dinard van der Laan en Stefan Kuipers met 5 uit 7.

De ratingprijs onder 2000 ging naar 4 spelers met een score van 4 uit 7: Roel Dormits, Paul van Haastert, Frank Tijdeman en Jouke van Veelen.

De damesprijs ging naar Yvette Nagel met een score van 3,5 uit 7.

Onze gastheer de afgelopen vijf jaar, Café Batavia 1920, stelde 2 extra prijzen ter beschikking:
- De ratingprijs onder 1800 ging naar Geerhard Reink met een score van 3,5 uit 7
- De frequentieprijs ging naar Gerie Opgenhaffen (9 deelnames)

Evenals eerdere jaren stelde ook DGT extra prijzen ter beschikking. Ter gelegenheid van het 10e toernooi gingen deze naar de Fischer Zetter die het hoogst eindigde (Casper Blaauw) en naar degene die het laagst eindigde (Bert-Jan Kraal).

De verspeelde stellingen waren als volgt:
Ronde 1: LLTDPKPT
Ronde 2: TKPDTLLP
Ronde 3: PDTLKTLP (g2 en g7 zijn erg zwak!)
Ronde 4: TLLPPKDT
Ronde 5: TDLPPLKT
Ronde 6: PTDLKPLT
Ronde 7: DTPKTPLL

De gedetailleerde uitslagen:

De volledige uitslag
De eerste ronde
De tweede ronde
De derde ronde
De vierde ronde
De vijfde ronde
De zesde ronde
De zevende ronde