Het Martin Walop toernooi om het open NK Fischer Random Chess 2010


Dimitri Reinderman heeft het Martin Walop toernooi om het Open Nederlands Kampioenschap Fischer Random Chess 2010 gewonnen met de bijna perfecte score: 6,5 punt uit 7 partijen. Bij de aanmelding verkondigde hij dat hij zich stevig had voorbereid (hoe zouden we allemaal graag willen weten…) en dat wierp zijn vruchten af. In een sterk veld met 3 GM´s en 3 IM´s gaf hij slechts een remise af: tegen de heersende titelhouder, Yasser Seirawan. De tweede plaats was verrassend voor nieuwkomer Sjef Rijnaarts met 6 punten, terwijl oudgediende Manuel Bosboom beslag wist te leggen op de ongedeelde derde plaats met 5,5 punt.


De eindwinnaar (foto Bas Beekhuizen)

 

Op de laatste zonnige zaterdagochtend in mei verzamelden zich in Cafe Batavia 1920 in Amsterdam 38 schakers in min of meer uitgeslapen staat. Onder hen maar liefst negen nieuwkomers: een verheugend teken. De verste reis had ongetwijfeld de jonge Belgische IM Bart Michiels achter de rug: heen en weer naar Gent! Wedstrijdleider was als vanouds Joost Jansen, die geen enkele harde noot te kraken had.


De topborden tijdens de eerste ronde (foto Jacqueline Cabri)

 

 

Na vijf ronden was er al enige tekening in de strijd gekomen. Reinderman had zojuist Bram van der Velden – de verrassende medekoploper na vier ronden – teruggewezen. Seirawan zat hem op de hielen, en op een punt volgden onder andere Bart Michiels, Aran Köhler en Sjef Rijnaarts.

 

In de zesde ronde was het topduel Reinderman-Seirawan steeds in evenwicht en een correcte remise was dan ook het resultaat. Köhler versloeg Michiels in een uitstekende partij en het verwoede duel tussen de debutanten Van der Velden en Rijnaarts werd door de laatste gewonnen.

Helpers uit de ring dus voor de laatste ronde!

 

De DGT klok “Dennis de Vreugt” leverde als altijd de beginstelling en dat was een bijzonder gevaarlijke deze keer: nummer 676 (DLLTKPPT). Waar moet de koning in vredesnaam heen rokeren? De lopers en dame kijken zeer dreigend naar de koningsvleugel. En om die te laten werken moeten de damevleugelpionnen eerst worden opgespeeld. Dan de koning maar in het midden laten?

 

Op bord 1 wist Reinderman met wit de stelling gesloten te houden, maar met behoud van de mogelijke hebels in de pionnenstructuur. Hij wist dat voordeel uit te breiden en duwde Köhler langzaam maar zeker van het bord af. Daarmee kon hij niet meer achterhaald worden. Op het tweede bord greep Rijnaarts met zwart verrassend het initiatief op het bord én een voorsprong op de klok. De combinatie daarvan was uiteindelijk teveel voor Seirawan. De gebeurtenissen op het derde bord – oud-winnaar De Vreugt tegen Bosboom – leken een door velen gedeelde derde plaats op te leveren. De wonderbaarlijke ontsnapping van de zwartspeler – en zelfs uiteindelijke winst – zou een boeienkoning niet misstaan hebben!


Even napraten na afloop (foto Bas Beekhuizen)

 

 

Beginstellingen:

Ronde 1 (626): LTPKDLTP

Ronde 2 (145): LPTLPDKT

Ronde 3 (106): DPTPLLKT

Ronde 4 (418): LTPDPLKT

Ronde 5 (749): TKPLPDLT

Ronde 6 (080): LLPPTKTD

Ronde 7 (676): DLLTKPPT

 

Eindstand:

1          Dimitri Reinderman (6,5 uit 7)

2          Sjef Rijnaarts (6 uit 7)

3          Manuel Bosboom (5,5 uit 7)

 

De 4e tot en met 8e plaats werd gedeeld door Yasser Seirawan, Bart Michiels, Daan Zult, Aran Köhler en Jacob Perrenet met 5 uit 7.

 

Ratingprijs onder 2000: Jacob Perrenet

 

Damesprijs (ex aequo): Monique van de Griendt en Yvette Nagel

 

Dankzij sponsor DGT waren er dit jaar ook prijzen beschikbaar voor bijzondere prestaties.

 

Speler met de meeste weerstandspunten: Bram van der Velden

Jongste deelnemer: Dennis Keetman

De gedetailleerde uitslagen:
De volledige uitslag
De eerste ronde
De tweede ronde
De derde ronde
De vierde ronde
De vijfde ronde
De zesde ronde
De zevende ronde