Het Martin Walop toernooi om het open NK Fischer Random Chess 2008

Op 31 mei organiseerde schaakvereniging FischerZ in samenwerking met sponsers Optimix Vermogensbeheer en DGT Projects voor de 5e keer het Martin Walop toernooi om het Open NK Fischer Random Chess. Net als bij de vier vorige edities van het toernooi werd gespeeld in bierbrouwerij en proeflokaal De Bekeerde Suster op de Amsterdamse Nieuwmarkt. Er waren 40 deelnemers waaronder 3 Grootmeesters en 4 IMīs.

DGT introceerde tijdens het toernooi een nieuwe opklapbare Chess960 klok. Deze klok, die we voor het toernooi van DGT in bruikleen kregen, kan een willekeurige beginstelling selecteren uit de 960 toegestane Fischer Random Chess beginstellingen.


Yasser Seirawan en Dennis de Vreugt


De speellokatie: Bierbrouwerij De Bekeerde Suster

In voorgaande jaren werd voor iedere ronde een beginstelling geselecteerd die op alle borden werd gespeeld. Dit jaar maakten we voor de bepaling van de beginstellingen gebruik van de nieuwe klok zodat op ieder bord een eigen beginstelling werd bepaald.

De einduitslag was:
1. (6,5 out of 7) Dennis de Vreugt
2. (6 out of 7) Yasser Seirawan
3. (5 out of 7) Dimitri Reinderman, Manuel Bosboom, Piet Peelen & Hans Willem Capel

volledige uitslag

Dankzij sponsor DGT waren er dit jaar diverse extra prijzen. Enkele van de overige prijswinnaars waren:

Dames prijs: Yvette Nagel
Ratingprijs tot 2000: Jouke van Veelen
Beste buitenlandse speler: Jonathan OīConnor
Beste Fischer Zer: Martijn Wessels
Eerste zwarte overwinning op bord 13: Gerie Opgenhaffen
Poedelprijs: Evert Jan Karman


Overzicht van de benedenzaal


De afsluitende borrel

Het toernooi stond voor de 5e keer onder leiding van arbiter Joost Jansen. Hij is ondertussen zeer ervaren in het afhandelen van de gebruikelijke illegale rokkades. Dit jaar kreeg Joost echter een paar lastige protesten te beoordelen die niets met het Fischer Random Chess te maken hadden. Mag je doorspelen met een omgekeerde toren als dame? Mag je de klok stil zetten als je per ongeluk je koning van het bord stoot, met name als je nog maar vijf seconden hebt en als de koning een hele verdieping omlaag valt?Foto's ter beschikking gesteld door Jaqueline Cabri